Friday, June 5, 2009

~ kisah cinta sejati ~


entah kenapa hari ni terasa sangat sayup..
hati terasa kosong..
melihat sekeliling tanpa ada apa-apa perasaan..

"ya ALLAH! mengapalah aku hari ini?"

setiba di bilik terus sy membuka laptop dan mencari sesuatu yg sebenarnya sy pon tak tahu apa yg mahu dicari..mencari sesuatu yg boleh mengisi hati yg kononnya kekosongan ini mungkin..
sy singgah dari satu blog ke satu blog yg lain..

tiba-tiba mata sy terhenti di satu blog yg tertera padanya satu tajuk yg sangat-sangat menarik perhatian sy ketika itu..
"cinta sejati yang tak mungkin terbalas"
hati mula tertanya-tanya..apalah isi dia ni sampai saya tertarik nak membaca..
"cinta sejati mana pulak yang tak mungkin dibalas?"

ketika sy mula membaca nya, air mata sy bergenang..
apabila tiba di pertengahan cerita, air mata tak tertahan lagi..mengalir laju tanpa henti..tiada isyarat ia mahu berhenti..sy meneruskan bacaan biar penglihatan sudah kabur (kerana air mata)..dan akhirnya, bagaikan seorang anak kecil yg dimarahi ibunya..sy menangis teresak-esak..


bukan pertama kali sy membaca kisah ni..sudah berpuluhan kali barangkali..dan setiap kali itu kisah 'cinta ini' akan buat sy tersentak & melinangkan air mata..namun kali ini terlebih-lebih pula reaksinya hingga teresak-esak..mungkin kerana hormone yg kurang stabil ditambahkan dengan perasaan mencari-cari sesuatu untuk mengisi jiwa yg terasa kosong ini membuatkan reaksinya lebih dari biasa..


apakah kisah cinta yg sy baca sebenarnya kn..sampai syahdu gitu..

ini bukanlah kisah cinta laila dan majnun..ataupun kisah cinta sejati Syah Jahan terhadap Mumtaz..tapi kisah cinta ini jauh lebih hebat dari itu..

inilah kisah cintanya..

"Ada sebuah kisah tentang cinta yang sebenar-benar cinta yang dicontohkan Allah melalui kehidupan Rasul-Nya. Pagi itu, walaupun langit telah mulai menguning, burung-burung gurun enggan mengepakkan sayap. Pagi itu, Rasulullah dengan suara terbatas memberikan kutbah,
"Wahai umatku, kita semua ada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasih-Nya. Maka taati dan bertakwalah kepada-Nya. Ku wariskan dua perkara pada kalian, Al-Qur'an dan sunnahku. Barang siapa mencintai sunnahku, bererti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga bersama-sama aku."
Khutbah singkat itu diakhiri dengan pandangan mata Rasulullah yang tenang dan penuh minat menatap sahabatnya satu persatu.

Abu Bakar menatap mata itu dengan berkaca-kaca, Umar adanya naik turun menahan nafas dan tangisnya. Usman menghela nafas panjang dan Ali menundukkan kepalanya dalam-dalam. Isyarat itu telah datang, saatnya sudah tiba. "Rasulullah akan meninggalkan kita semua", keluh hati semua sahabat kala itu. Manusia tercinta itu, hampir selesai menunaikan tugasnya di dunia. Tanda-tanda itu semakin kuat, tatkala Ali dan Fadhal dengan cergas menangkap Rasulullah yang berkeadaan lemah dan goyah ketika turun dari mimbar. Disaat itu, kalau mampu, seluruh sahabat yang hadir di sana pasti akan menahan detik-detik berlalu.

Matahari kian tinggi, tapi pintu rumah Rasulullah masih tertutup. Sedang di dalamnya, Rasulullah sedang terbaring lemah dengan keningnya yang berkeringat dan membasahi pelepah kurma yang menjadi alas tidurnya.

Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. "Bolehkah saya masuk?" tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, "Maafkanlah, ayahku sedang demam", kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu. Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, "Siapakah itu wahai anakku?" "Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya", tutur Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang.
"Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia.
Dialah malakul maut"...
..., kata Rasulullah, Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya. Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya. Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini. "Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?" Tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah. "Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti ruhmu. Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu", kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan. "Engkau tidak senang mendengar khabar ini?" Tanya Jibril lagi. "Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?" kata Jibril..
"Jangan khawatir, wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Ku haramkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya' "..
Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik. Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. "Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini." Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang disampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka. "Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?" Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu. "Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal," kata Jibril. Sebentar kemudian terdengar Rasulullah memekik, kerana sakit yang tidak tertahankan lagi..
"Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku"..
Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, Ali segera mendekatkan telinganya "Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku?, peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu." Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan."Ummatii, ummatii, ummatiii" - "Umatku, umatku, umatku".. Dan berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu."


Kini, mampukah kita mencintai sepertinya?
Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihi.
Betapa cintanya Rasulullah kepada kita..
inilah kisah cinta yg sy perkatakan..inilah kisah cinta yg akan membantu sy di akhirat nanti..begitu juga kamu..tiada cinta yg setanding cinta baginda kepada umatnya.. rasakah kamu akan getar cinta kekasih ALLAH ini dalam hatimu?..jika ya, alhamdulillah..semoga ia kekal..jika tidak, maknanya ade sesuatu yg menghalang ia hadir..maka usahalah dan carilah ia..cinta ini tak mungkin hadir tanpa IMAN..kerana hanya itulah syarat untuk memiliki cinta sejati ini..mulakan & dahulukan cinta pada sang PENCIPTA, maka akan menyusul cinta kekasihNYA dalam dirimu..semoga kita diberikan rasa cinta padaNYA & rasulNYA..


[ ya ALLAH! indahkanlah akhlak kami seperti indahnya akhlak rasul kami, muhammad SAW ]
[Ar Rosulu qudwatuna = Rasulullah teladan kami ]

1 comment:

  1. begitu indah cinta Nabi kita..bila baca ni,untuk yang ke-berapa kali,saya terus menangis mengenang cinta nabi Muhammad terhdap ummatnya..semoga kita juga sentiasa terus bercinta sebegitu..

    ReplyDelete

 

me myself and i